Λειτουργική και Αισθητική Αναβάθμιση της Πόλης

Η πόλη μας είναι το σπίτι μας, ο χώρος όπου ζούμε, εργαζόμαστε, αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Η κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, των πάρκων και των χώρων πρασίνου, επηρεάζουν συνολικά την ποιότητα ζωής μας. Τα έργα που αφορούν την καθημερινότητα είναι εξίσου σημαντικά με τα μεγάλα έργα ανάπτυξης και εξασφαλίζουν άμεσα θετικά αποτελέσματα για το σύνολο των πολιτών ενώ ταυτόχρονα έχουν θετικό αντίκτυπο και στην ίδια την ανάπτυξη της πόλης. Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία δίνουμε στην ασφάλεια του πεζού, του ηλικιωμένου, των παιδιών, του κάθε πολίτη. Δρόμοι, πεζοδρόμια και δημοτικός φωτισμός είναι απαραίτητα στοιχεία για κάθε γειτονιά εντός και εκτός σχεδίου.

Με καθημερινά έργα και στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής,  την  αισθητική  και  λειτουργική  αναβάθμιση των δημόσιων χώρων και την εξυπηρέτηση των  καθημερινών  αναγκών μας, προβήκαμε σε:

 

· στην αντικατάσταση και προσθήκη νέων μοντέρνων παγκακιών και καθισμάτων σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

· στην επισκευή – συντήρηση και αξιοποίηση του αστικού εξοπλισμού σε όλους τους δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους.

· στην αισθητική αναβάθμιση και στον ευπρεπισμό τους.

Στην τρέχουσα δημοτική περίοδο ολοκληρώσαμε ή δρομολογήσαμε τα παρακάτω έργα:

· Κατασκευή νέας πλατείας, που περικλείεται από τις οδούς Έβρου – Ροδόπης – Ξάνθης – Αττικής (Κέντρο) – ολοκληρώθηκε.

· Κατασκευή νέας πλατείας, που περικλείεται από τις οδούς Ρώμα, Περάνθη, Ξενοπούλου και Δραγούμη (Μπαλάνα) – ολοκληρώθηκε. 

· Κατασκευή νέας πλατείας, που περικλείεται από τις οδούς Χαλεπά, Βηλαρά, Γαζή και Δροσίνη (Μπαλάνα)- ολοκληρώθηκε.

· Κατασκευή νέας πλατείας, που περικλείεται από τις οδούς Αριάδνης, Περσεφόνης, Λήδας και Δανάης (Γαργηττός ΙΙ) – ολοκληρώθηκε.

 · Ανάπλαση,  φωτισμός  και  καινούργιος  αστικός  εξοπλισμός (παγκάκια, καδάκια), στην Πλατεία Μακεδονίας.

· Ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας από την οδό Μ. Αλεξάνδρου έως το 1ο Δημοτικό Σχολείο.

· Διαμόρφωση και φύτευση της Πλατείας Αγ. Ιωάννου Θεολόγου με σκοπό την ανάδειξη του Βυζαντινού Μνημείου.

·  Κατασκευάσαμε το Μονοπάτι των Μυροφόρων στο Πανόραμα Παλλήνης για την διευκόλυνση των κατοίκων και την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

· Κυκλοφοριακή ρύθμιση & αστικός εξοπλισμός στην Πλατεία Αγ. Τρύφωνα .

· Ανάπλαση Κοινόχρηστου Χώρου στην Οδό Σκιάθου της ΔΕ Παλλήνης, από οδό Μιλτιάδου έως Λεωφ. Μαραθώνος () 

· Πεζόδρομος οδ. Σαλαμίνος  (ανακατασκευή, παγκάκια).

· Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων πέριξ του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου (τοιχίο Λεωφ. Μαραθώνος κ.λ.π).  Αφορά σε παρεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του συνολικού χώρου για να συνδυάζεται και με την αρχιτεκτονική του Ιερού Ναού.

· Προχωρήσαμε στον εξωραϊσμό και την λειτουργική αναβάθμιση του Κοιμητηρίου με παρεμβάσεις στους διαδρόμους, στη φύτευση και στην περιτοίχιση, απορροή των ομβρίων καθώς και στην κατασκευή νέων οστεοθυρίδων για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας μας.

· Ανάπλαση αθλητικών εγκαταστάσεων Τριγώνου Κάντζας.

· Πλήρης ανακατασκευή των δύο (2) γηπέδων  μπάσκετ—βόλευ στις Εργατικές Κατοικίες Ι και ΙΙ.

· Τοποθέτηση 21 Υπόγειων Κάδων Απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία της Πόλης.

Προχωρήσαμε στον εξωραϊσμό και την λειτουργική αναβάθμιση των κοιμητηρίων μας με παρεμβάσεις στους διαδρόμους, στη φύτευση, στην περιτοίχιση, στην απορροή των ομβρίων, κλπ

Παιδικές Χαρές

Οι απαιτήσεις ασφαλείας για τη συνέχιση της λειτουργίας παιδικών χαρών είναι πλέον πολύ αυστηρές. Οι Δήμοι έχουν την πλήρη ευθύνη της λειτουργίας και συντήρησης των Παιδικών Χαρών και είναι υποχρεωμένοι, για τις νέες που κατασκευάζουν, να τηρούν συγκεκριμένες αυστηρότατες προδιαγραφές ασφαλείας.

Ο Εκτός Σχεδίου χαρακτήρας πολλών περιοχών του Δήμου δεν επιτρέπει στις Παιδικές Χαρές, που ήδη λειτουργούν σε αυτές, να πιστοποιηθούν για τις προδιαγραφές τους. Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο του δυνατού, ο Δήμος Παλλήνης κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλίσει συνθήκες ασφαλείας στους χώρους και στα όργανα. Οι εντάξεις στο Σχέδιο Πόλης και η ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής στην Ανθούσα θα βοηθήσουν στη δημιουργία πιστοποιημένων χώρων και στην μετατροπή των ήδη υπαρχουσών σε πιστοποιημένες.

Παρεμβήκαμε σε δεκαπέντε (15) παιδικές χαρές ώστε να πληρούν τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας, ανακατασκευάζουμε δεκατέσσερις (14) ακόμη με πρότυπα ασφαλείας ΕΛΟΤ σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, δημιουργούμε μια νέα παιδική χαρά ΑΜΕΑ και χώρο Περιπάτου (Ολύμπου και Ανοίξεως) με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και εκσυγχρονίζουμε άλλες τρείς παιδικές χαρές με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συντηρούμε διαρκώς τις υφιστάμενες Παιδικές χαρές και τα όργανα παιδικών χαρών σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Συγκεκριμένα:

Στο Γέρακα έχουν προσαρμοστεί στα αυστηρότερα Ευρωπαϊκά πρότυπα και απαιτήσεις για πιστοποίηση οι Παιδικές Χαρές που βρίσκονται επί των οδών: Λασιθίου (Κέντρο), Ολύμπου (Γαργηττός ΙΙ), Κονδυλάκη (Μπαλάνα), Ησιόδου (Γαργηττός Ι), Κανάρη (Σταυρός), Αισώπου (Γαργηττός ΙΙ), Κυλλήνης (Γαργηττός Ι), Μυρτιάς (Γαργηττός ΙΙ), Δερβενακίων (Σταυρός), Ιθάκης (Κέντρο), Φωσκόλου (Μπαλάνα).

Έχει υπογραφεί η σύμβαση και αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης ανακατασκευή για τις Παιδικές Χαρές των οδών: Κλειτάρχου, Κριεζή,  Μνησικλέους, Δελφών, Ύδρας, Εκάβης, Λεωνίδα, Μαβίλη, Μεσολογγίου.

Επίσης όπως αναφέρθηκε και παραπάνω έχει δρομολογηθεί η νέα πρώτη παιδική χαρά για ΑΜΕΑ στην οδό Άνοιξης (Γαργηττός ΙΙ).

Οι υφιστάμενες Παιδικές Χαρές που λειτουργούν στην Παλλήνη και πληρούν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα πιστοποίησης είναι αυτές, που βρίσκονται επί των οδών: Πλατ. Ελευθερίας (Κέντρο Παλλήνης), Πάρκου Κάντζας, Μεγακλέους (Άγιος Νικόλαος), Παπαφλέσσα και Γ. Παπανδρέου (επί του Αθλητικού Κέντρου «Δημήτρης Παναγιώτου»).

Συμβασιοποιήθηκε και ξεκινά άμεσα η πλήρης ανακατασκευή και πιστοποίηση για τις Παιδικές Χαρές: Εργατικών Κατοικιών Α΄ (Πρωτομαγιάς), Παιδική χαρά Εργατικών Κατοικιών Β΄ (Κηπούπολης), πλατ. Αργυράς Σελήνης (Αγ. Νικόλαος).

Έχει δημοπρατηθεί, με χρηματοδότηση, από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”, η πλήρη ανακατασκευή της Παιδικής Χαράς της Πλατείας Πανοράματος, και με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» η πρώτη Παιδική Χαρά για Α.μ.Ε.Α.