Φυσικό Αέριο

Σίγουρα όλοι αναγνωρίζουμε τόσο τα περιβαλλοντικά όσο και τα οικονομικά οφέλη από την σύνδεση με το δίκτυο Φυσικού Αερίου.  Επίσης όλοι όμως αναγνωρίζουμε ότι πριν από δύο – τρία χρόνια ούτε που θα τολμούσαμε να το ονειρευτούμε καθώς ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής όχι μόνο δεν είχε τον Δήμο μας ως προτεραιότητα αλλά δεν μας συμπεριελάμβανε καν. 

Η συνηθισμένη τακτική στην Ελλάδα για να διεκδικήσουμε κάποιο στόχο είναι οι πολιτικές αποφάσεις και δηλώσεις, τα δελτία τύπου και οι επιστολές.  Αναγνωρίζοντας ότι στον καιρό της Οικονομικής κρίσης το κράτος μας δεν έχει απεριόριστους οικονομικούς πόρους και οι όποιες επενδύσεις των κρατικών εταιρειών κρίνονται από την βιωσιμότητά τους, προσεγγίσαμε την εταιρεία με μια τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική πρόταση για την ανάπτυξη του δικτύου προβάλλοντας κατ’ αρχήν τον Δήμο με τις δημοτικές του εγκαταστάσεις ως ένα μεγάλο πελάτη.

Η πρόταση μας τους κίνησε το ενδιαφέρον αλλά δεν ήταν αρκετή για δικαιολογήσει μια τόσο σημαντική αλλαγή στον σχεδιασμό τους.  Στο δεύτερο στάδιο απευθυνθήκαμε στους πολίτες για να τεκμηριώσουμε συγκεκριμένο ενδιαφέρον για συνδέσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις που συνδυαστικά με τις δημοτικές εγκαταστάσεις θα καθιστούσε την πρόταση οικονομικά βιώσιμη για την   Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής.

Αν και κατηγορηθήκαμε ότι η ενέργεια μας ήταν μια προεκλογική φούσκα, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν, συγκεντρώσαμε στοιχεία από περίπου 1.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις και επανήλθαμε στην Εταιρεία με μια πλήρη πρόταση που αποδείκνυε την βιωσιμότητα του εγχειρήματος κατ’ αρχήν στα παλαιά Κέντρα Παλλήνης και Γέρακα. Πεποίθηση μας ήταν και είναι ότι αν ξεκινήσει η επέκταση του δικτύου στην πόλη μας, η ίδια η ζήτηση από τους κατοίκους θα ωθήσει την περαιτέρω επέκτασή του. Το τελευταίο εμπόδιο αφορούσε την σύνδεση δημοτικών εγκαταστάσεων, οι οποίες αν και ενεργοβόρες δεν βρίσκονταν σε περιοχές όπου ο αριθμός των πιθανών πελατών δικαιολογούσε την βιωσιμότητα του έργου.  Ξεπεράσαμε και αυτό το εμπόδιο, στο πλαίσιο του νόμου, πληρώνοντας το τέλος επέκτασης γι’ αυτές τις συνδέσεις, ύψους 280.000,00 ευρώ. Κόστος το οποίο υπολογίζουμε να αποσβέσουμε σε 2-3 χρόνια από την μείωση του κόστους καυσίμου.

Η αρχική πρόβλεψη για την επέκταση του δικτύου στην Δ.Ε. Παλλήνης, περιελάμβανε δίκτυο 3 χλμ. μόνο στην περιοχή Τάνες. (για τον λόγο αυτό είχαμε προχωρήσει σε ασφαλτοστρώσεις βορείως της Λ. Μαραθώνος, ενώ, αντίθετα,  δεν είχαμε προβεί σε ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή Τάνες).

Η αρχική πρόβλεψη για την επέκταση του δικτύου στην Δ.Ε. Γέρακα, περιελάμβανε δίκτυο 3,2 χλμ. στην περιοχή του Παλαιού Κέντρου περικλειόμενο από τη ( Λ. Μαραθώνος, Έβρου, Αιτωλίας, Ευρυτανίας, Λ. Μαραθώνος ).

Επιπρόσθετα προέβλεπε επέκταση ενός κλάδου από την Πλατεία Μακεδονίας έως το 1ο Αθλητικό Κέντρο 1,2 χλμ. και ενός κλάδου από το Χαλάνδρι (στο ύψος της Γρ. Λαμπράκη) έως το Κολυμβητήριο Γέρακα 2,1 χλμ για την σύνδεση ενεργοβόρων δημοτικών εγκαταστάσεων.

Το έργο ξεκίνησε στις 15.10.2018 στην Δ.Ε. Παλλήνης και στις 22.10.2018 στη Δ.Ε. Γέρακα και ήδη από την αρχή της κατασκευής του πετύχαμε περισσότερες επεκτάσεις από τις προβλεπόμενες με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να κατασκευάζονται πλέον των 15 χλμ δικτύου στην Δ.Ε. Παλλήνης και πλέον των 15 χλμ δικτύου στην Δ.Ε. Γέρακα.

 

Μετά την έναρξη του έργου και την ενημερωτική ημερίδα για το φυσικό αέριο που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στις 23/11/2018, το ενδιαφέρον των κατοίκων κορυφώθηκε με αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την ημερίδα να έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2.000 επιπλέον αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που έθεσε σε λειτουργία ο Δήμος μας.

Οπλισμένοι με αυτά τα στοιχεία, σε πρόσφατη συνάντηση με το τεχνικό επιτελείο της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής καταλήξαμε σε συμφωνία για την άμεση περαιτέρω του δικτύου διανομής φυσικού αερίου ,η  οποία περιλαμβάνει:

α) στην Παλλήνη τις οδούς Καραϊσκάκη, Μπότσαρη, Σαχτούρη, Θερμοπυλών, Λευκάδος, Μαυρομιχάλη, Μ. Αλεξάνδρου, Φειδιππίδου, Αγ. Λαύρας, Λεονταρίου, Ανδρούτσου, Υακίνθων, Κύπρου, Ναυαρίνου και

β) στο Γέρακα τις οδούς Καμέλιας, Γαρυφάλλων, Πρίνου, Κερασιάς, Τριανταφυλλιάς, Διαγόρα, Αριστείδου, Αριστογείτονα, Κόδρου, Αγαμέμνονος, Επαμεινώνδα, Ιάσονα, Ηριδανού, Κρατίνου, Κλειτάρχου, Ευμένους, Κιμώλου, Καλύμνου, Κυκλάδων, Σποράδων, Φολεγάνδρου, Σαμοθράκης, Πέλλης, Ρεθύμνου, Θάσου, Πάρου, Μήλου, Σύρου, Ψαρρών, Άνδρου, Αστυπάλαιας, Θήρας & Σκύρου

H επόμενη φάση επέκτασης θα ξεκινήσει το 2020 και θα καλύψει:

 α) ολόκληρο το Παλαιό Κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης από το Λόφο Λεβίδη έως την Πωγωνίου και από την Θερμοπυλών-Μ. Αλεξάνδρου-Κορίνθου-Πωγωνίου  ( Νότια) έως τις οδούς Μαρκόνι- Αρματωλών & Κλεφτών ( βόρεια)  ένθεν κακείθεν της Λ. Μαραθώνος και

 β) την Δημοτική Ενότητα Γέρακα στις Γειτονιές: Σταυρού, Παλαιού Κέντρου, Γαργηττού Ι και ΙΙ, καθώς και τμήμα της Μπαλάνας.

Στην Παλλήνη έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες συνδέσεις, με τους κατοίκους της περιοχής του Κέντρου να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρονται με την χρήση αυτού του αγαθού.

Στο Γέρακα εντός του επόμενου διμήνου θα ξεκινήσουν οι πρώτες συνδέσεις με τα ακίνητα.

Σημαντικά οφέλη θα έχει και ο Δήμος Παλλήνης, καθώς πρόκειται να συνδέσει όλα τα ενεργοβόρα δημοτικά κτίρια με Φυσικό Αέριο όπως, το Κολυμβητήριο, το Πολιτιστικό Κέντρο, τα Σχολεία, το Δημαρχείο, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, κάνοντας έτσι άμεση απόσβεση της επένδυσης.

Η συγκέντρωση και κατάθεση αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνεχίζεται και μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Δήμου, είτε σε έντυπη μορφή στο Δημαρχείο.