ΠΑΙΔΕΙΑ

Η παρέμβαση μας στην Παιδεία, δεν μπορεί να περιορίζεται στην απλή διαχείριση των σχολικών κτηρίων. Τα παιδιά μας αξίζουν μια καλύτερη παιδεία και προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει τόσο υποστηρικτικά στο έργο των Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων όσο και διεκδικητικά απέναντι στην Κεντρική Διοίκηση.

Δημιουργούμε ασφαλέστερες συνθήκες κυκλοφορίας για τους μαθητές (φωτεινοί σηματοδότες πεζών, πεζοδιαβάσεις, διαγραμμίσεις, προειδοποιητικές πινακίδες, προστατευτικά κιγκλιδώματα, κλπ).

Επιταχύνουμε τις διαδικασίες κατασκευής νέων σχολείων ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε άμεσα σε όλες τις ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας των σχολείων με σκοπό την διατήρηση ενός ασφαλούς και λειτουργικού περιβάλλοντος για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Η σταθερή και πολυεπίπεδη επένδυση στην Παιδεία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας.

Ασκώντας πίεση προς την Κεντρική Διοίκηση αλλά παράλληλα παρέχοντας και κάθε δυνατή βοήθεια εξασφαλίζουμε την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων στο συντομότερο δυνατό χρόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης πόλης. Μόνο στην παρούσα δημοτική περίοδο αποκτήσαμε έξι (6) νέα  σύγχρονα  βιοκλιματικά  Σχολεία  που  αφορούν  στο  3ο  Γυμνάσιο  και  στο  9ο  Νηπιαγωγείο  Παλλήνης καθώς  και  στα  3ο  και  7ο  Δημοτικά  Σχολεία  και  3ο  και  6ο  Νηπιαγωγεία  Γέρακα. 

Παράλληλα ιδρύθηκαν και λειτούργησαν το 8ο Δημοτικό και το 11ο Νηπιαγωγείο Γέρακα.

Εξασφαλίζουμε ένα ασφαλές και λειτουργικό περιβάλλον για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, διαθέτοντας διπλάσιο ποσό από αυτό που επιχορηγεί το κράτος ώστε όχι μόνο να είναι άψογα συντηρημένες οι  51 Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν σε Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη, αλλά και να αναβαθμίζονται συνεχώς τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Διαθέτουμε μέρος των εσόδων από τον Δημοτικό Φόρο για επιπλέον χρηματοδότηση προς όλες τις Σχολικές Μονάδες με ποσά που αξιοποιούνται στις επισκευαστικές ανάγκες, στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών, στην προμήθεια επιπλέον τεχνολογικού, αθλητικού, ηλεκτρονικού εξοπλισμού κλπ όπως και αυξήσαμε ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση  όλων των Σχολικών Μονάδων ώστε να  καλύπτουν όλες τις ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες.

Ανακαινίσαμε το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Ανθούσας προχωρώντας σε  εργασίες εξωτερικού και εσωτερικού ελαιοχρωματισμού, ηλεκτρονική αναβάθμιση, αγορά νέου εξοπλισμού και την συντήρηση των αύλειων χώρων.

Αναπλάσαμε εξ’ ολοκλήρου τον αύλειο χώρο του Γυμνασίου της Ανθούσας και κατασκευάσαμε σ’ αυτόν Γήπεδο Μπάσκετ.

Παρεμβαίνουμε σταδιακά σε όλα τα σχολικά κτήρια, με προτεραιότητα στις παλαιότερες Σχολικές Μονάδες, με σκοπό την ενεργειακή τους αναβάθμιση.   (αλλαγές στα κουφώματα, θερμοπροσόψεις, αλλαγές στα συστήματα θέρμανσης, αντικατάσταση λαμπτήρων κλπ.), επιτυγχάνοντας καλύτερες συνθήκες λειτουργίας, εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να επενδυθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και θέτοντας σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

Αντιμετωπίσαμε τα πλέον σοβαρά προβλήματα υποδομής (μόνωση, θέρμανση, αναβαθμίσεις αύλειων χώρων κλπ) και συντήρησης (ελαιοχρωματισμοί, υδραυλικές-ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις) σε ΟΛΕΣ τις Σχολικές Μονάδες.

Βασικό στοιχείο των επιλογών παρέμβασης σε κάθε Σχολική Μονάδα ήταν και είναι η σημασία της κάθε παρέμβασης όπως έχει προκύψει σε συνεννόηση με την Σχολική Κοινότητα (Δ/ντές Σχολείων και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων) μέσα από την  καθημερινή συνεργασία μαζί τους.

Αναγνωρίζοντας ότι η Παιδεία των νέων μας δεν πρέπει να είναι μια διαδικασία που εξαντλείτε στην αφομοίωση του γνωστικού αντικειμένου του εκπαιδευτικού προγράμματος, υποστηρίζουμε την συμμετοχή των σχολείων μας σε διεθνή προγράμματα (π.χ. ERASMUS), σε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου μας, πιλοτικά περιβαλλοντικά προγράμματα για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, σχολικούς λαχανόκηπους, κλπ.

Φροντίσαμε για την συμμετοχή όλων των Σχολικών Μονάδων σε διασχολικές δραστηριότητες και σεμινάρια, που σχετίζονται με την προώθηση του Εθελοντισμού, της Αιμοδοσίας, της Περιβαλλοντικής Αγωγής (π.χ. Πρόγραμμα Ανακύκλωσης FollowGreen), της Κυκλοφοριακής Αγωγής, της διαδραστικής και συμμετοχικής Εκπαίδευσης, της Φιλαναγνωσίας, της Ρομποτικής.

 Ενισχύσαμε την συμμετοχή των Σχολείων σε Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Μαθητικές Συναντήσεις και Fora.

 

Συγκεντρώσαμε και προσφέραμε γραφική ύλη και σχολικό εξοπλισμό στα παιδιά, που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Φροντίσαμε για την συνεργασία μεταξύ Σχολικών Μονάδων και Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος για την θέσπιση πολιτιστικών και αθλητικών πρωτοβουλιών όπως  θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις κλπ με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των Σχολείων.

Ενισχύουμε όλες τις δράσεις, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές όλων των σχολείων του Δήμου σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του κάθε σχολείου. Διοργανώνουμε κάθε έτος ειδική εορταστική εκδήλωση για τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Διοργανώσαμε τη σχολική χρονιά 2016-2017 και τη σχολική χρονιά 2017-2018, το μήνα Σεπτέμβριο, ειδική ημερίδα για τους πρωτοετείς φοιτητές με στόχο την καθοδήγηση τους, για την αξιοποίηση του χρόνου τους στη νέα βαθμίδα εκπαίδευσης, τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους, καθώς και τα προγράμματα σπουδών με τις ευκαιρίες για ευρωπαϊκά προγράμματα που παρουσιάζονται (όπως το Erasmus). Τίτλος του σεμιναρίου: “Σπουδάζω σωστά. Αξιοποιώ το χρόνο μου”.

Το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ίδρυσε και λειτούργησε το πρόγραμμα “Οι γονείς πηγαίνουν σχολείο”, με μια πληθώρα εκλεκτών επιστημόνων και ειδικών και με μια θεματολογία που καλύπτει όλα τα ενδιαφέροντα, τις ανησυχίες και τον προβληματισμό όλων των γονέων. Το πρόγραμμα υλοποιείται αποκλειστικά από το Δήμο, σε εβδομαδιαία βάση, σε πρωινό και απογευματινό κύκλο στη Παλλήνη και στο Γέρακα, διότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχουν ενεργοποιηθεί σεμινάρια δια βίου μάθησης από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Για δύο συνεχόμενες χρονιές δημιουργήθηκε τμήμα εκμάθησης Αγγλικών για νέους και ανέργους, προκειμένου να βοηθηθούν στην εξεύρεση εργασίας.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ø    Ημερίδα το Δεκέμβρη του 2018 με θέμα : “Τεχνολογία και Ρομποτική στο σχολείο: Το μέλλον είναι εδώ”, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.

Ø    Ημερίδα σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Ραφήνας για την επίδειξη κατασκευής μουσικών οργάνων από απεξαρτημένους χρήστες. (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017)

Ø    Εβδομάδα  οδικής ασφάλειας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων και το Ινστιτούτο οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” το Φεβρουάριο του 2018.

o   Εκπαιδευτικό  πρόγραμμα “Κυκλοφορώ με ασφάλεια, για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

o   Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κάν’ το σωστά” για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

o   Βιωματική εκπαίδευση για μαθητές Λυκείου, με χρήση προσομοιωτών πρόσκρουσης και ανατροπής.

Ø    Ενεργή συμμετοχή στην πραγματοποίηση του Αυθεντικού Μαραθώνιου Δρόμου με εθελοντές, καθαριότητα και μουσική κάλυψη.

Ø    Διοργάνωση ημερίδων στα σχολεία της περιοχής με ομιλητές τις ψυχολόγους του Δήμου και για τους γονείς και για τους εκπαιδευτικούς με θέματα που τους ενδιαφέρουν, κατόπιν σχετικού αιτήματος που υποβάλλεται.

Ø    Συνδιοργάνωση αγώνων ποδηλασίας με τον Σύλλογο Φίλων Αθλητισμού Γέρακα (Σν.ΦΑ.ΓΕ) με τίτλο ΜΤΒ Γέρακας 2018.

Ø    Το Νοέμβριο του 2018 σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οργανώθηκαν δράσεις με τα σχολεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού ( 20 Νοεμβρίου), για προβληματισμό, διάλογο και προτάσεις.

Ø    Συμμετοχή σχολείου και Συλλόγων στην Πανελλήνια Εθελοντική Εκστρατεία “Let’s do it Greece” τον μήνα Απρίλιο κάθε έτους σε συνεργασία με το Δήμο.

Ø    Διοργανώθηκε σεμινάριο για την επιχειρηματικότητα με ομιλητές νέους επιχειρηματίες του Δήμου.

Ø    “Τα παιδιά χρειάζονται όρια από την οικογένεια για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους: Συμβουλευτικές κατευθύνσεις & καλές πρακτικές για γονείς”, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Παλλήνη.

Ø    Συμβουλευτική υποστήριξη εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Παλλήνης

Ø    Οργάνωση μαθημάτων αγγλικών σε ενήλικες με εθελοντή καθηγητή (2017-2018).

Ø    Οργάνωση εκδήλωσης «Βροχοποιός» σε συνεργασία με την ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα κατασκευής κρουστών της Εναλλακτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Παλλήνη.

Ø    Παροχή ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο σε δημότες.

Ø    «Αναγνώρισε τη βία, πες ΝΑΙ στον αυτοσεβασμό σου», Παλλήνη, 21 Νοεμβρίου 2016.  

Ø    Τοπικό Δίκτυο Δήμου Παλλήνης κατά της σχολικής βίας: ενημερωτική συνάντηση ευαισθητοποίησης και διασύνδεσης των αρμόδιων φορέων, Δημαρχείο Παλλήνης, 13/05/15)

Δημιουργήσαμε ασφαλέστερες συνθήκες κυκλοφορίας για τους μαθητές (φωτεινοί σηματοδότες πεζών, πεζοδιαβάσεις, διαγραμμίσεις, προειδοποιητικές πινακίδες, προστατευτικά κιγκλιδώματα, κλπ).

 

Με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής των ακόλουθων υποδομών:

ΑΝΘΟΥΣΑ:

1)     ΓΥΜΝΑΣΙΟ (οδός: Θηβών)

2)     ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ( οδός: Σκιάθου)

3)     ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (οδός: Παπαδιαμάντη)

4)     ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (οδός: Σέμελης)

5)     ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ (οδός: Περικλέους)

6)     ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ (οδός: Λεωφ. Ανθούσας)

7)     ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ (οδός:Σάμου)

ΓΕΡΑΚΑΣ

1)      ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ (οδός: Μύτικα)

2)      ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ (οδός: Λ.Πεντέλης)

3)      ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (οδός: Αγ.Νεκταρίου)

4)      ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (οδός: Αττικής)

5)      ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΜΠΑΛΑΝΑΣ (οδός: Καρκαβίτσα)

ΠΑΛΛΗΝΗ

Π.Ε 1 – Καραουζι.

Χώρος Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου

Π.Ε 8 -Παπαχωραφι

Χώρος Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου, Δημοτικού Σχολείου.

Π.Ε 9 -Μάριζα

Χώρος Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου, Δημοτικού Σχολείου.

Π.Ε 13 –Νέα Παλλήνη.

Χώρος Γυμνασίου –Λυκείου

Χώρος Δημοτικού Σχολείου

Χώρος Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Π.Ε 4 – ΑΝΩ ΜΠΑΛΑΝΑ

Χώρος Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου

Χώρος Δημοτικού

Χώρος Γυμνασίου

Χώρος Λυκειου.

Π.Ε14-ΛΟΥΤΡΟ

Χώρος Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου

Χώρος Δημοτικού

Π.Ε3 – Λόφος  Άγιος Αθανάσιος.

Χώρος Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου

Χώρος Παιδικού Σταθμού.

Χώρος Δημοτικού Σχολείου

Χώρος Γυμνασίου.

Π.Ε 10 – Κάτω Χαρβάτι.

Χώρος Βρεφονηπιακού

Χώρος Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου

Χώρος Δημοτικού

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ

Χώρος Γυμνασίου

Χώρος Λυκείου

Συνεχίζουμε να συντηρούμε και να αναβαθμίζουμε συστηματικά τα σχολεία και την υλικοτεχνική υποδομή τους, ενώ φροντίζουμε να καλύπτονται άμεσα όλες οι λειτουργικές τους ανάγκες (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, αναλώσιμα, γραφική ύλη)

Εδώ μπορείτε να δείτε τις σημαντικότερες αναβαθμίσεις σχολικών κτηρίων και υλικοτεχνικής υποδομής