Κοινωνική Πολιτική

Στις συνθήκες βαθειάς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής καθίσταται θεμελιώδης για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία όχι μόνο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και όλων των πολιτών.

Πεποίθηση μας ήταν και είναι ότι η κοινωνική πολιτική πρέπει να ασκείται μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία, που δεν μπορεί απλώς να «παρέχεται» ή να προσλαμβάνεται παθητικά, αλλά να υλοποιείται από κοινού με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Μακριά από κάθε έννοια φιλανθρωπίας η οποία  αναπαράγει το κοινωνικό χάσμα που δημιουργείται από το οικονομικό σύστημα, στηριχτήκαμε στην έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης που περιελάμβανε  την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, της οργανωμένης συλλογικότητας στην κατεύθυνση της εθελοντικής προσφοράς.

Δημιουργήσαμε  νέες δομές και επεκτείνουμε τις υπάρχουσες μέσω της ενδυνάμωσης του εθελοντισμού και της ατομικής και συλλογικής όπως: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κάρτα Κοινωνικών Παροχών, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Διακίνηση προϊόντων χωρίς Μεσάζοντες, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Ανταλλακτήριο, Κοινωνικά Ιατρεία, Τράπεζα Χρόνου, Συμβουλευτική, Γραφείο Διαμεσολάβησης, Σχολές Γονέων, Κέντρα Κοινότητας, Αθλητικές και Πολιτιστικές διοργανώσεις γα την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών, Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης.

Μειώσαμε τα Δημοτικά Τέλη και το κόστος συμμετοχής στα Αθλητικά και Πολιτιστικά Προγράμματα για όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Εφαρμόζουμε εκτεταμένα προγράμματα προληπτικής ιατρικής για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, τους ηλικιωμένους και ειδικές ομάδες πληθυσμού ενώ πιλοτικά, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., υλοποιούμε σύστημα Τηλεφροντίδας και πρόγραμμα αντιμετώπισης της πολυφαρμακίας και ευθραυστότητας στους ηλικιωμένους.

Υλοποιούμε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της γυναικείας στο πλαίσιο ανάπτυξης και στήριξης επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.

Είναι προτεραιότητα η διατήρηση  των δομών αυτών και η περαιτέρω ενίσχυσή τους καθώς και η στήριξη του εθελοντικού κινήματος.

Αναπτύσσουμε μηχανισμό καταγραφής των κοινωνικών δεδομένων, των αναγκών, των ομάδων στόχου της κοινωνικής πολιτικής.

Ολοκληρώνουμε τη χάρτα εθελοντισμού του Δήμου Παλλήνης.

Δημιουργούμε Γραφείο Εξυπηρέτησης Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων, προκειμένου να παρέχουμε υποστήριξη νομική αλλά και συμβουλευτική στους δημότες που το χρειάζονται.

Αναπτύσσουμε Δίκτυο στήριξης μονογονεικών οικογενειών.

Ενισχύουμε τις πολιτικές ισότητας των φύλων, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης αλλά και ενδυνάμωσης των γυναικών.

Ανταποκριθήκαμε άμεσα στα καλέσματα Αλληλεγγύης προς πληγέντες φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων.

Συνεχίζουμε τη λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Παλλήνης προσθέτοντας τις ειδικότητες γυμναστή Ειδικής Αγωγής και Εικαστικού για τη διεξαγωγή αντίστοιχων προγραμμάτων και αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό με την αγορά νέων οργάνων γυμναστικής.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας λειτουργούμε ένα πλήρες δίκτυο κοινωνικών δομών και δράσεων:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Συνεχίστηκε η λειτουργία του στις νέες του εγκαταστάσεις, επί της οδού Έντισον 3, μετά τη μεταστέγαση του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης σε νέο διδακτήριο στη περιοχή Βακαλόπουλου. Δέχεται μαθήτριες και μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου. Λειτουργούν τμήματα για μαθήματα Γενικής Παιδείας και Κατευθύνσεων (Προσανατολισμού). Το καλοκαίρι δημιουργείται τμήμα για τους μαθητές που τελειώνουν την Β’ Λυκείου προκειμένου να αρχίσει έγκαιρα η προετοιμασία τους για τη Γ’ Λυκείου και τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το σχολικό έτος 2018-2019 δημιουργήθηκαν και τμήματα για μαθητές ΕΠΑΛ, καθώς και τμήμα για μαθητές Δ’ Τάξης του Εσπερινού Λυκείου Παλλήνης. Διδάσκεται και γραμμικό σχέδιο για όσους μαθητές έχουν επιλέξει σχολές, όπου αυτό απαιτείται, όπως πχ. Αρχιτεκτονική. Υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη, με την συναίνεση των γονέων τους. Παράλληλα για πρώτη φορά φέτος υπάρχει επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφορίες για επαγγελματική σταδιοδρομία για τους μαθητές και τις μαθήτριες που το επιθυμούν.

Διδάσκουν συνολικά τριάντα-εφτά (37) εθελοντές καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, που καταθέτουν την ψυχή τους και τις γνώσεις τους. Φοιτούν σε αυτό περίπου εκατόν είκοσι (120) μαθητές και οι επιτυχίες των αποφοίτων Γ’ Λυκείου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι εντυπωσιακές. Τη φετινή χρονιά από τους δεκατέσσερις(14) τελειόφοιτους, εισήχθησαν σε σχολές της αρεσκείας τους οι έντεκα (11). Κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια να υπάρχει χορηγία με χρηματικό ποσό για τους επιτυχόντες, ώστε να έχουν μια μικρή βοήθεια στο ξεκίνημα των σπουδών τους.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟ

Συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία του σε νέο χώρο ειδικά διαμορφωμένο, με τη βοήθεια των υπαλλήλων και πολλών εθελοντών. Καλύπτει τις ανάγκες περίπου διακοσίων (200) οικογενειών με πολύ ικανοποιητικές ποσότητες, σε μηνιαία βάση, έχοντας τη βοήθεια του Δήμου, που έχει αυξήσει κατά πολύ το ποσό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό και με χορηγίες ιδιωτών, επιχειρήσεων, συλλόγων και σχολείων του Δήμου μας και όχι μόνο. Η ενίσχυση από το Δήμο ήταν 80.000 ευρώ για το 2018, ενώ για τα έτη 2019 και 2020 έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 298.595,40 ευρώ. Το προσωπικό του διεκπεραιώνει με επιτυχία και την διανομή προϊόντων του ΤΕΒΑ, στους 450 δικαιούχους, όποτε ορισθεί η διανομή από το Δήμο Σαρωνικού που έχει τον συντονισμό της δράσης. Επίσης, διεκπεραιώνει  με επιτυχία τη διανομή εποχιακών προϊόντων, όπως φρούτα και χυμούς, που έρχονται από τους παραγωγούς με επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ” και γίνεται αυτόματη καταγραφή των ποσοτήτων που εισέρχονται και εξέρχονται, καθώς και το υπόλοιπο της αποθήκης με μεγάλη ακρίβεια Όπως και το Κοινωνικό Φαρμακείο εντάχθηκε στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020, και στελεχώθηκε από μία κοινωνική λειτουργό και μια υπάλληλο διοικητικών καθηκόντων, με συμβάσεις για τρία χρόνια.

Το κοινωνικό ανταλλακτήριο σε νέο χώρο και αυτό δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, αν συγκριθεί με ένα κατάστημα ένδυσης και υπόδησης. Πληθώρα ρούχων, υποδημάτων, παιχνιδιών, είδη μπεμπέ κλπ. Όλα τακτοποιημένα σε ράφια κατά ηλικία και φύλο. Υπάρχει μητρώο, όπου καταγράφεται ότι εισέρχεται και εξέρχεται από το Κοινωνικό Ανταλλακτήριο. Τα ρούχα που δεν είναι σε κατάλληλη κατάσταση για να δοθούν στους δημότες, δίνονται στην ανακύκλωση μέσω της εταιρείας “RECYCLE”, η οποία με τη σειρά της ενισχύει κάθε μήνα το Κοινωνικό Παντοπωλείο με ότι της ζητηθεί σε τρόφιμα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου μεταφέρθηκε στο ισόγειο του πρώην Δημαρχείου της Δ.Ε. Παλλήνης, με πρόσβαση για Α.Μ.Ε.Α. και κατάλληλο χώρο για την αποθήκευση των φαρμάκων. Διατηρεί μητρώο δικαιούχων, είναι ενταγμένο στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020 και στελεχώθηκε από μία κοινωνική λειτουργό και έναν υπάλληλο διοικητικών καθηκόντων, με συμβάσεις για τρία χρόνια. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”. Προμηθεύεται φάρμακα από φαρμακοβιομηχανίες, ιδιώτες, φαρμακεία, συλλόγους, σχολεία και από Κοινωνικά Φαρμακεία άλλων Δήμων με τη βοήθεια της εφαρμογής “GIVMED”.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Λειτούργησε το Νοέμβριο του 2017 με μία μόνιμη υπάλληλο, καθώς και με δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν διοικητικό υπάλληλο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην οδό Έντισον 3 στην Παλλήνη.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πρώτος Αττικός Αγώνας Δρόμου “όλου μαζί μπορούμε”, 5km δρόμου και 5km βάδην για ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στις 20/05/2018. 

Μετά τις καταστροφές που υπέστησαν Δήμοι της Αττικής, εστάλη άμεσα βοήθεια στους πληγέντες στο Δήμο Μάνδρας, στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας, στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και στο Δήμο Μαραθώνος-Νέας Μάκρης με ικανή ποσότητα τροφίμων, ρούχων, κλινοσκεπασμάτων και φαρμάκων, καθώς επίσης και με συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό από ψυχολόγο και φαρμακοποιό του Δήμου, όπου μας ζητήθηκε.

Συνολικό Έργο